Koncerty

23. Kwiecień 2022 – Eliot Quartett

Zdjęcie: Thomas Stimmel

Założony w 2014 roku Eliot Quartett jest jednym z najciekawszych i najbardziej obiecujących kwartetów smyczkowych nowej generacji. Ten międzynarodowy zespół – jego członkowie pochodzą z Rosji, Kanady i Niemiec – zdobył nagrody w licznych konkursach.

Program koncertu:

Mozart: Kwartet D-dur KV 575
Wolf: Włoska serenada na kwartet smyczkowy

– Przerwa –

Franck: Kwartet D-dur

Otrzymał II nagrodę na Konkursie Mozartowskim w Salzburgu, II nagrodę na Międzynarodowym Konkursie Muzyki Kameralnej w Melbourne oraz nagrodę Niemieckiego Konkursu Muzycznego wraz z trzema nagrodami specjalnymi, a także I miejsce wraz z nagrodą specjalną za najlepszą interpretację utworu Szymanowskiego na Konkursie im. Karola Szymanowskiego.

Eliot Quartett jest integralną częścią życia koncertowego w rodzinnym Frankfurcie nad Menem, gdzie w 2019 roku jako pierwszy kwartet „in residence” zaprezentował własny cykl koncertów w renomowanym Holzhausenschlösschen. Kwartet występował m.in. na Bachfest Leipzig, Festiwalu Muzycznym w Kassel, Styriarte Graz, Mozartfest Würzburg, Festiwalu Muzycznym Rheingau, Ludwigsburg Schlossfestspiele, Kreuzgangspiele Feuchtwangen i na Schubertiade Schwarzenberg.

Członkowie Eliot Quartett otrzymali swoje wykształcenie artystyczne w Hochschule für Musik und Darstellende Kunst we Frankfurcie nad Menem u Huberta Buchbergera i Tima Voglera oraz w Escuela Superior de Musica Madrid w klasie mistrzowskiej Güntera Pichlera. We wspólnej pracy z Alfredem Brendelem zespół czerpie dodatkowe ważne inspiracje.

Nazwa Eliot Quartett pochodzi od nazwiska amerykańskiego pisarza T.S. Eliota, który zainspirowany nowatorskimi późnymi kwartetami smyczkowymi Ludwiga van Beethovena, napisał swoje ostatnie wielkie dzieło poetyckie Cztery kwartety. W październiku 2019 r. w wytwórni GENUIN ukazała się debiutancka płyta kwartetu wydana w serii nagród German Music Competition.

www.eliotquartett.com