Koncerty

Berwald: Kwartet nr 3 Es-dur

Szostakowicz: VII Kwartet smyczkowy fis-moll op. 108

Przerwa

Dvořák: Kwartet F-dur op. 96 („Kwartet amerykański”)

Kwartet Piaschowa został założony w 2022 roku w Liceum Muzycznym C.P.E. Bacha przy Instytucie Juliusa Sterna Uniwersytetu Sztuk Pięknych w Berlinie i jest kierowany przez wykładowcę Petera Rainera. Kwartet, w skład którego wchodzą Kira Elisabeth Koch (2010), Roman Spirin (2009) – skrzypce, Laila Honda (2012), altówka i Lennard Noah Voigt (2009) wiolonczela, zdobył Pierwszą Nagrodę Federalną z najwyższą punktacją oraz wysoko cenioną Nagrodę Eduarda Söringa Niemieckiej Fundacji Życia Muzycznego za niezwykle udany udział w konkursie Jugend musiziert 2023. Ponadto kwartet otrzymał niemiecką Nagrodę Specjalną Steinway&Sons Jury Młodzieżowego.

W lipcu 2023 r. muzycy wzięli udział w wymianie z Philadelphia Girls Choir i wystąpili z równie utytułowanym chórem ze Stanów Zjednoczonych.

W październiku 2023 r. zespół zdobył pierwszą nagrodę na Konkursie Dussmanna i wystąpił w Filharmonii Berlińskiej z okazji 70. rocznicy powstania Niemieckiej Rady Muzycznej.

W lutym wystąpili w renomowanej serii „Lunchkonzerte” w Filharmonii Berlińskiej. Wszyscy członkowie są stypendystami Niemieckiej Fundacji Musikleben.